YAŞ TARHANA
Özellikle, kış aylarının vazgeçilmezi tarhana çorbası Türklere özgü bir gıda maddesi olup oldukça besleyicidir. Yaz aylarının sonuna doğru yapılır ve kış boyunca tüketmek üzere stoklanır. Tarhana çorbası sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün tüketilebilir. Eskiden imkanlar kısıtlı olduğu için her türlü yiyeceği kurutarak saklandığından, yoğurdun saklama yolu araştırılırken tarhana çorbasının bulunduğu rivayet edilmektedir..
Önemli bölümü yoğurttan oluşan tarhana çorbası besleyicidir ve oldukça uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir. Pişmeye hazır halde, saklaması kolay, kolay pişen ve sindirilen, bir de besleyiciliği ve lezzeti de eklenince her evde mutlaka bulundurulan bir ürün olmasına şaşırmamak gerek.. Özellikle İç Anadoluda ünlü olan tarhana, Beypazarı ile anılır. Fakat Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Kütahya gibi illerimizin de tarhanası meşhurdur. Ülkemizde tarhana çorbasının birçok çeşidi bulunmaktadır. Yöresel olarak farklılıklar olmasına rağmen genelde ana malzemeleri un, yoğurt, soğan, domates, kırmızı biber, yeşil biber, nane, tuz ve baharat şeklinde sayılabilir. Tarhana yapılışında yöresel farklılıklar bulunabilmektedir.